AKKEÇİLİ KÖYÜ
AKKEÇİLİ KÖYÜ
Köy muhtarı | Mustafa ÜNAL |
Köy İhtiyar heyeti | 1-Hasan Ali KESGİN |
| 2- Yurdanur ÇELİK |
| 3-Halil GÜRDAL |
| 4-Bayram YOYLU (Kemal oğlu ) |
| |
Köy bekçisi | Yoktur. |
Köy Dernekleri | Akkeçili köyü Yörük Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği |
Köy Dernek Başkanı | Şükrü İBİŞOĞLU |
Anadolu Selçuklu Beyliklerini gösteren haritaya bakıldığında (1200-1300) tarihleri arasında Akkeçili Köyünün bu günkü yerleşim yerinde yine Akkeçili adında bir yerleşim yerinin olduğu anlaşılmaktadır.
Tarihteki Akkeçili isimli yerleşim yerine ilk yerleşen halkın ANADOLU’dan konar –göçer olarak gelen Akkeçili oymağı halkı olabileceği düşünülmektedir. NOT: Bununla ilgili bilgilere sitemizin “ TARİHTE AKKEÇİLİ ( İNTERNETTEN ALINTILAR ) ” başlıklı yazısında bulabilirsiniz. İnternette incelendiğinde; Türkiye genelinde 4 adet Akkeçili köyü olduğu görülmektedir. Bunlar 1- Isparta Senirkent Akkeçili köyü, 2- Afyonkarahisar Başmakçı Akkeçili köyü , 3- Manisa Alaşehir Akkeçili köyü , 4- Uşak Ulubey Akkeçili köyüdür.
Isparta – Senirkent - Akkeçili köyünde halen varlığını sürdürmekte olan halk Honamlı Yörüklerindendir. Yaklaşık 1920 ‘li yıllarda yerleşik hayata geçen Akkeçili köyü halkını;
Kerimli sülalesi ( Kerimli lakabı ile bilinen ve bugün Koca, Kocakerimoğlu, Kaptan soyadlarını taşıyan sülaleyi ), Omarlı veya boylu oğulları sülalesi (Kaya ve Yoylu soyadlarını taşıyan sülaleyi), Musalar, Hocalar, Kemeneciler sülalesi ( bugün Akkeçili köyünde yaşayan ve köyün ismi ile anılan Akkeçili ve Keman soyadlarını taşıyan sülaleyi ), Haydarlı veya Garipler sülalesi ( Karip ve Karipek soyadlarını taşıyan sülaleyi), Koca Muratlı sülalesi (Ünal soyadını taşıyan sülaleyi), Çalıklı sülalesi (Çelik soyadını taşıyan sülaleyi), İbişli sülalesi ( İbiş ve İbişoğlu soyadlarını taşıyan sülaleyi), Kelce Halil sülalesi (Gürdal soyadını taşıyan sülaleyi), Çebiç Veli sülalesi ( Çetin soyadını taşıyan sülaleyi), Çakal çocuğu sülalesi (Yılmaz soyadını taşıyan sülaleyi) oluşturmaktadır.
Yerleşik hayata geçmeden önce yazları bu günkü Akkeçili köyünün bulunduğu yer ve Akşehir ilçesi Cankurtaran köyü sınırlarında kalan Deve boynu yaylası (Cankurtaran köyündeki Yörük şöleni kutlamalarının yapıldığı yayla ) dolaylarına, – kışları ise Antalya iline bağlı Aksu, Serik ve Manavgat ilçeleri sınırlarına kalan yaylalara göçtükleri bilinmektedir. Akrabalarının bir kısmı halen Antalya ilinde; Aksu, Serik ve Manavgat ilçeleri sınırlarına kalan Çalkaya, Mandırlar, Güzelyurt, Belkıs, Talaş, Çakış beldelerinde, bir kısmının Konya ilinde Akşehir ilçesi Cankurtaran köyünde, bir kısmının Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesi Gedikli köyünde ikamet ettikleri bilinmektedir.
Akkeçili köyü ilk olarak Isparta ili, Eğirdir ilçesi, Barla beldesine bağlı bir mahalle iken 1959 yılında Isparta ili, Senirkent İlçesine bağlı bir köy haline gelmiştir. Köy, ilk muhtarı Goca İbiram Dede (İbrahim KOCA) önderliğinde kurulmuştur. Köy Kuzyaka, Karababa ve Bülbül mahallelerinden oluşmaktadır
Akkeçili köyünün resmi hudutları; Doğusu göl, Dikmen Tepesi. Güneyi Topuz Tepesi, Senirkent Kuyusu, Ulugüney, Doğan Tepesi, Ayanoğlu Yatağı, Boklu Boyun, Ayı Yalağı, Ahırlı Çeşmesi, Kapı Deresi, Tepelce zirvesi, Dertli Çeşmesi. Batısı Çocuk Mezarı, Doğar Yolu, Mehmet Ali Savaş tarlası, Çayır anbaşını takiben göle bağlı, Kuzeyi göl ile bağlı sahadır.
Köyümüz Eğirdir gölünün kenarında yerleşik bir köy olması nedeni ile çevre ve su kirliliği kontrol yönetmeliğine göre imar ve yapılaşma konusunda köy halkı zaman zaman sıkıntılar çekmiş, ancak son yıllarda imar ve yapılaşma konularına izin verildiği görülmektedir.
Köyümüzde Karababa mahallesinde 47 hane, Kuzyaka mahallesinde 49 hane, Bülbül mahallesinde 7 hane olmak üzere toplam 103 hane bulunmaktadır. Köy nüfusu adrese dayalı nüfus sayım sistemine göre : 247’ dir. Ayrıca köy nüfusuna kayıtlı iken, iş gereği dışarıda yaşayanların sayısı: 262 kişiyi bulunmaktadır.
Köyümüzde ilk köy konağı olarak 1966 yılında bir bina hizmete açılmış, 1992 yılında günün ihtiyaçlarına uygun olarak yeni bir bina hizmete girmiş olup; bu binada toplantı salonu, dijital telefon santrali ve muhtarlık odası bulunmaktadır.
Köyde iki adet camii bulunmaktadır, ilk cami 1958 yılında köyün merkezine yapılmıştır. İkinci cami ise; Karababa mahallesine 1980’li yıllarda yapılmıştır.
Köy mezarlığı 2007 yılında yeniden düzenlenmiş, su şebekesi çekilerek şadırvan inşa edilmiş, sedir ağaçlandırması yapılmıştır.
Köyün ilkokulu 1963 yılında iki adet öğretmen lojmanı ile hizmete girmiş, ancak günümüzde taşımalı eğitim sistemi nedeni ile öğrenciler Senirkent ilçesinde eğitim ve öğretimlerine devam etmektedir.
1997 yılında Karababa mahallesine sağlık evi inşa edilmiş, ancak aktif faaliyet göstermemektedir. Köyün sağlık hizmeti Senirkent ilçe merkezinden belirli günlerde gelen Aile hekimliğine bağlı doktor ve hemşirelerce karşılanmaktadır.
Elektriğin köyümüze 1974 yılında geldiği anlaşılmaktadır.
Köyümüzün kurucu muhtarı GOCA İBİRAM ( İbrahim KOCA ) ’nın muhtarlığı dönemlerinde Mu’tat Dağından ilk içme suyu vefakar köy halkının imece usulü kazma kürek ile çalışması sonucu köye kadar getirildiği anlaşılmaktadır. Bu içme suyunun alternatifi olarak Karip köyü - Kazaağzı mahallesi sınırlarında bulunan pınar kaynağından 1975 yılında köy içme suyu şebekesi döşenerek evlere şebeke suyu verilmiştir. Aynı içme suyu şebekesinden Kayaağzı mahalleside faydalanmıştır. İlk yapılan su deposu 75 tonluk iken; 2007 mayıs ayında şebeke revize edilerek 100 tonluk yeni su deposu yapılmış ve köyün yangın suyu tesisatı yenilenmiştir.
Göl kenarındaki Sıyrıncak mesireliği ağaçlandırılmış ve halkın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca orman yolları açılarak yaylalarımız yayla turizmine hazır hale getirilmiştir. Köyümüzde Almadüzü - Kuruçeşme yaylasında köy muhtarlığımız ve köy derneğimizin birlikte organize ettiği Kuruçeşme Yörük Şöleni kutlamaları her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.
Köyümüzün geçim kaynakları; ilk önceleri hayvancılık ağırlıklı olarak deve, kıl keçisi, koyun ve karasığır ile kümes hayvancılığı iken, günün ihtiyaçları ve son çıkan orman yasaları ile tamamen tarım ekonomisine geçilmiş olup, halen iki aile geçimini kıl keçisinden sağlamaktadır. Ayrıca köyümüz Eğirdir gölü Hoyran kesimi kenarında kurulu olması nedeni ile köy halkı Eğirdir gölünden elde edilebilen balık ve ıstakoz su ürünlerini avlamak suretiyle de ekonomik gelir elde etmektedir. Eğirdir gölünden elde edilen su ürünleri S.S.Akkeçili- Garip Köyleri Su ürünleri kooperatifi kanalıyla pazar ve pazarlama imkanı bulmaktadır.
Tarımsal faaliyetler arasında sebze yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, hububat, şeker pancarı yetiştiriciliği yer alırken, sebze üretiminde 1995’lerden sonra seracılığa da geçilmiştir. Sebze üretiminde çeşit olarak başta domates olmak üzere, salatalık, fasulye, barbunya, patlıcan, bamya, marul, lahana, kabak, turşuluk salatalık, brokoli, karnabahar, kavun, karpuz, sofralık mısır, sarımsak, soğan üretimi yapılmaktadır. Meyve olarak; ihracata yönelik kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem üretimi yapılmaktadır. Hububat olarak Arpa, buğday, fiğ, nohut, silajlık mısır yetiştirilmektedir. Köyün doğal yapısı gereği tarımsal arazisi az ancak verimli topraktır. Tarımsal sulamada; DSİ vasıtası ile yapılan ve daha sonra Senirkent Sulama Birliğine devredilen şekli ile basınçlı ve açık kanal su kaynağından damlama sulama sistemleri uygulanmaktadır. Sulama kanalının faaliyete geçmediği arazilerde ise sulama vatandaşın kendi yer altı sondajları ve gölden alınan su imkânlarıyla yapılmaktadır.